יום חמישי, 9 ביולי 2020

יפורו של בית חולים "סדובסקי" בירושלים

0)

 
 
 
סדר התגובות :

אין רשומות לתצוגה

סיפורו של בית חולים "סדובסקי" בירושלים

0 תגובות   יום חמישי, 6/4/17, 15:00
מחלקת היולדות בבית חולים אסותא

  צילום  אתר פיקיוויקי  נחלת הכלל

 

סיפורו של בית חולים "סדובסקי" בירושלים

 

קרוב ל-10 בתי חולים פרטיים, פעלו בירושלים בתקופה שלפני קום המדינה. אחד מהם, אולי מהפחות הידועים שבהם, היה בית חולים פרטי בשם בית חולים סדובסקי אותו הקים פרופ' אריה סדובסקי. לפניכם סיפורו של בית חולים זה

 

מאת : אלי אלון     יום חמישי 06 אפריל 2017  13:48

▪  ▪  ▪

ברחוב הלל 14, במרכזה של העיר ירושלים, פעל בין השנים 1933 - 1948 בית חולים פרטי בשם בית חולים סדובסקי ליולדות. את בית החולים הקים וניהל פרופ' אריה סדובסקי (1890-1976) שנמנה עם בכירי הרופאים בארץ ובית החולים נקרא על שמו עוד בחייו. 

בית החולים נחשב לבית חולים יוקרתי המצטיין ברמתו המקצועית בתחום המיילדות. רבים מבניה ובנותיה של העיר ירושלים נולדו בבית חולים זה ובעיקר מקרב האליטה שבהם. בין הנולדים בבית החולים זה  גם ראובן ריבלין לימים  נשיא המדינה.וזו לשון מודעה המתפרסמת  בעיתון 'הצפה' מיום 13 ספט' 1939  : "רחל וד"ר יוסף יואל ריבלין מתכבדים להזמין את קרוביהם , ידידיהם ומכריהם להכנסת בנם בבריתו של אברהם אבינו ע"ה ביום השבת , ג' תשרי ת"ש , 16 בספטמבר בשעה 11 לפנה"צ בבית החולים ד"ר סדובסקי , רח' בצלאל , ירושלים הזמנות מיוחדות אינן נשלחות"

בבית החולים סדובסקי נערכו לעיתים קרובות גם בריתות של הילודים. כך למשל בעיתון "הבוקר" מיום שלישי אוקטובר 29 1935 מופיעה ידיעה תחת הכותרת "שמחת הברית במשפחת אוסישקין" וכך נאמר בידיעה: " אתמול בבוקר גדולה הייתה השמחה במשפחת אוסישקין בשעה שנתאספו טובי העיר לחוג את שמחת הכנסת הנכד הראשון בבריתו של אברהם אבינו. מנחם אוסישקין היה הסנדק ומרדכי בן הלל הכהן המברך. הברית נערכה בבית החולים סדובסקי". 

בעיתון דבר מיום שלישי 17 באוקטובר 1939 מתפרסמת מודעה וזו לשונה: "מצקין שמחים להודיע כי נולד להם בן שיני ומזמינים בזה לברית ליום חמישי ו' בחשוון ת"ש 1939 לבית חולים של ד"ר סדובסקי רחוב בצלאל ירושלים". 

בעיתון "הבוקר" מיום שני 11 בפברואר 1946 מתפרסמת ידיעה וזו לשונה: "במעמד הרב הראשי הרב עוזיאל, נציגי מוסדות שונים ואישים מהחברה הירושלמים נערך אתמול בצהריים בבית החולים סדובסקי בירושלים טקס הכנסת בנם של הגב' ע. ואהרון ולירו בבריתו של א.א ". 

עיתון "המשקיף" מיום שלישי 25 ביוני 1946 מפרסם ידיעה וזו לשונה:"ראשי התנועה הלאומית וידידי המשפחה השתתפו בשמחתו של מר זבולון מושינסקי יו"ר הצה"ר בירושלים, בהכנסת נכדו, בנו של המהנדס ירחמיאל מושינסקי בבריתו של אברהם אבינו עליו השלום, בבית חולים סדובסקי. הסנדק היה הרב אריה לוין

במלחמת העצמאות שימש כבית חולים כללי 

בית חולים סדובסקי שימש בעיקר כבית חולים ליולדות ולמחלות נשים, אולם בתקופת מאורעות המרד הערבי הגדול שימש גם כבית חולים לשעת חרום ובמלחמת העצמאות פעל גם כבית חולים כללי וטופלו בו פצועים. 

פרופ' סדובסקי שימש בנוסף לבעליו של בית החולים גם כרופא הראשי של בית החולים. עבדו בבית החולים לאורך שנותיו גם רופאים נוספים ובהם ד"ר הלל יהלום ועוד.  .פרופ' אריה סדובסקי ואשתו יהודית התגוררו קרוב לבית החולים ברחוב ההסתדרות מס' 22 בבניין שנקרא 'בית הרופאים' - החלק הניכר מבין הדיירים היו רופאים . 

בארכיונים, לפחות אלה שאני עיינתי בהם, יש מעט פרטים על משפחת הוריו של אריה סדובסקי. היכן נולד האם נולד בארץ ואם לא מתי עלה לארץ. ידוע כי בתחילת דרכו בארץ היה שותפו של ד"ר יהודה לייב פוחובסקי בבית החולים גלעד בתל אביב ששכן ברחוב לילנבלום 27 בתל אביב. ד"ר אריה סדובסקי נחשב לרופא בעל שם בתחום הגינקולוגיה בארץ. בעיתון דואר היום, מיום שישי 30 באוקטובר 1931 מתפרסמת הודעה בזו הלשון: "ד"ר א.סדובסקי מנהל מחלקת יולדות ומחלות נשים בבית החולים רוטשילד בירושלים מקבל גם בביתו, זכרון משה רח' ישעיהו ע"י בית הספר למל משעה 3-5 החל מהראשון לנובמבר טלפון 399." אני מניח שהכוונה במודעה לד"ר אריה סדובסקי. 

בשנת 1933 פתח ד"ר אריה סדובסקי ברחוב הלל 14 בירושלים. את בית החולים" סדובסקי שפעל עד 1948 במשך כ-15 שנה.בשנת 1939 היו,   בבית החולים 12 - מיטות . לימים  לאחר קום המדינה נסגר בית החולים סדובסקי. 

פרופ אריה סדובסקי - רופא וחוקר 

אריה סדובסקי הצטרף לצוות מייסדי בית היולדות של בית החולים הדסה הוא נודע במחקריו בנושאי מילדות ופוריות האישה, הדריך דור של תלמידי רפואה ואחיות וכתב מספר ספרים ומחקרים בתחום המיילדות ופוריות האישה. אחד מהם הוא הספר "תורת המיילדות" בהוצאת "אחיאסף (1955) כמו-כן כתב את הספר "מחלות נשים" (הוצאת אחיאסף 1949) 

ב-1968 הוענק לפרופ' אריה סדובסקי אות יקיר העיר ירושלים. אריה סדובסקי נפטר בשנת 1976 והוא בן 86. בנו, פרופסור אליהו סדובסקי (1923 - 1994) הלך בעקבות אביו ושימש במשך שנים רופא גינקולוג ומיילד בבית חולים הדסה. 

לאחר קום המדינה נהרס הבניין המקורי שבו שכן בית חולים "סדובסקי" ובשנות ה-60 הוקם על שטחו "בית הכשרת הישוב" ברחוב הלל 14. בחזית הבית החדש הוצב שלט המספר את סיפרו של בית החולים "סדובסקי". 

 

''

ארכיון

סיפורו של בית חולים "סדובסקי" בירושלים קרוב ל-10 בתי חולים פרטיים, פעלו בירושלים בתקופה שלפני קום המדינה. אחד מהם, אולי מהפחות הידועים שבהם, היה בית חולים פרטי בשם בית חולים סדובסקי אותו הקים פרופ' אריה סדובסקי. לפניכם סיפורו של בית חולים זהאלי אלון   |   לסיפור המלא

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

25 שנים להקמת בית הפלמ"ח

                                        25 שנים להקמת בית הפלמ"ח ביקר כתב וצילם" אלי אלון בית הפלמ"ח בשכונת רמת אביב בתל א...