יום חמישי, 20 ביוני 2013

המנהרה הרומית בהרצליה מוזנחת מזה שנים. האשמים: העטלפים







מרדכי נאור  מדריך את אנשי המועצה לשימור אתרים בסיורם בהרצליה. צילום :אלי אלון 

     חברים במועצה לשימור אתרים שסיירו (6.6.13 )ליד המנהרה הביזנטית-רומית באזור הבאסה (הביצה)סמוך לכביש החוף גילו כי המנהרה מוזנחת ובמצב עגום, היא נסתמה מסחף חול וגרוטאות וחלק מקירותיה אף התמוטט. אם לא תשוקם מצבה עלול להידרדר אף יותר. ראש עירית הרצליה יהונתן יסעור אומר בתגובה: מושבת העטלפים במנהרה לא מאפשרת שיקום  המנהרה, החוק אוסר לפגוע בעטלפים.

 
 
                               מאת: אלי אלון           
 
 רבים מהחולפים בכביש החוף  ליד הרצליה  מול האזור הנקרא  בפי ותיקי העיר  אזור ג' הבאסה (הביצה) לא רחוק מרחוב המסילה פינת רחוב המנהרה, קרוב לוודאי אינם יודעים כי ממש בצמוד לכביש  החוף כ-900 מטרים צפונית למחלף הסירה נמצאת מתחת לגבעות הכורכר מנהרה שנחפרה בתקופה הביזנטית. ספק אם גם תושבים רבים הגרים בשכנות למנהרה יודעים בכלל על קיומה. המנהרה  כיום היא באורך של כ -130 מטרים בשל התמוטטות או הרס של חלק ממנה בעשורים האחרונים פחת אורכה. בספרים מצוין כי אורכה הוא כ-190 מטר.

.גובהה של המנהרה הוא קרוב ל-2 מטר אם כי יש מקומות לאורך המנהרה בהם הגובה נמוך יותר. את פתחה המערבי של המנהרה ניתן לראות בברור בצד המזרחי של כביש החוף. ליד המנהרה שוכן רחוב המנהרה הקרוי כך כמובן  על שם המנהרה הביזנטית שלידו.

בסוף השבוע שעבר  ( יום ה' 6.6.13 )ערכו חברי עמותת המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל סיור באזור המנהרה וכן באתרים היסטוריים נוספים בהרצליה, במטרה לעמוד מקרוב אחר מצבם. המצב שהתגלה להם בסיורם באזור המנהרה הוא עגום למדי: המנהרה נסתמה מחול ואדמת סחף ,וכן כתוצאה מלכלוך וגרוטאות שנשאבו -נסחפו לתוכה. חלק מקירותיה אף התמוטט, והיא הפכה למושבה גדולה של עטלפים. על  אף היותה אתר ארכיאולוגי והיסטורי בעל חשיבות, הוזנחה המנהרה במשך שנים רבות על ידי הרשויות הנוגעות בדבר ,וגם עבודות עפר שונות להנחת תשתית ביוב שנערכו במהלך השנים בסביבה לא "הוסיפו  לה בריאות " .

את הסיור הדריך הסופר וחוקר ההיסטוריה של ארץ ישראל  ד"ר מרדכי נאור.שהגדיר את המצב במנהרה " כמקום  מבוזבז ביותר" שכן הוא יכול לשמש אטרקציה תיירותית חשובה ומושכת אומר, ד"ר נאור. לדבריו , המנהרה נחפרה בתקופה הביזנטית  לפני כ- 1600 שנה במטרה לנקז את מיי הביצה מאזור הבאסה (הביצה) בהרצליה לכיוון הים. בשנות ה- 30 המוקדמות שימשה המנהרה אתר מטווחים ואימונים של ארגון ההגנה. רעייתו של מרדכי נאור הפיזמונאית והסופרת  לאה נאור ילידת הרצליה שהתלוותה לסיור סיפרה בערגה כיצד בהיותה נערה בתנועת הנוער  טיילו שיחקו היא וחבריה באזור המנהרה ואף  היו שנכנסו ושהו בתוכה. כמה מוותיקי הרצליה שהצטרפו לסיור ,ידעו לספר גם הם, כי המנהרה היוותה בשנות טרום הקמת המדינה וגם לאחריה מקום מפגש וטיולים לילדי האזור  ונושאים איתם זכרונות אישיים רבים מהאיזור.דני גדלין פעיל  שימור אתרים בהרצליה ומדריך במוזיאון לתולדות הרצליה ,יודע לספר כי בשנות ה50 בהיותו ילד נהג לעבור את המנהרה לאורכה .לדבריו , החברה לפיתוח הרצליה ערכה לפני שנתיים סקר מיפוי  במנהרה לבדיקת מצבה. המצב כיום, אומר דני גדלין ,שניתן להיכנס למנהרה דרך הפתח המערבי שלה למספר מטרים אולם יותר מכך לא ניתן להיכנס כי יש צמחיה סמיכה וחול וסחף עפר ומושבת עטלפים לא קטנה.

לאחר הסיור במנהרה ובאתרים היסטוריים נוספים שונים בעיר נערך במוזיאון לתולדות הרצליה "בית הראשונים" מפגש בין  חברי המועצה לשימור אתרים ובראשם תמר טוכלר, מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור לבין ראש עיריית הרצליה ,עו"ד יהונתן יסעור, הנוכחים שמעו הרצאה של ד"ר מרדכי  נאור בליווי  סרט  על תולדות הרצליה והתפתחותה. במהלך המפגש ,שאל ד"ר נאור את ראש העיר מה בעניין המנהרה,ראש העיר השיב כי עטלפים הרבים שהשתכנו במנהרה, לא מאפשרים לו לשקם את המנהרה שכן החוק אוסר לפגוע בעטלפים, עם זאת אמר,יסעור,כי  יתכן ויש מקום לפתוח את המנהרה לאורך מספר מטרים קטן כדי לאפשר לתיירים ולמבקרים להכיר את המנהרה ועברה.

בהתייחסו  למצב שימור אתרי מורשת בעיר, אמר ראש עיריית הרצליה, כי נושא שימור אתרים בהרצליה הוא בעייתי ולא פשוט, שכן העיריה חשופה לתביעות פיצויים בסדר גודל ענק של מיליוני שקלים מצד בעלי מבנים שיוכרזו כמבנים לשימור  שאני לא יודע אם נוכל לעמוד בהם.



מנהלת מחוז תל אביב במועצה לשימור, תמר  טוכלר ,הגיבה  לדברים, ואמרה כי עניין התביעות של בעלי מבנים לשימור היא הפחדה מוגזמת וניתן להסתדר אם העניין. את מצב שימו
 
ר אתרי מורשת בהרצליה הגדירה "כרחוק מלהשביע רצון"



פעיל  השימור דני גדלין סיפר לנוכחים כי לא מכבר נהרסו שני בתים ברחוב בני בנימין בהרצליה ,שתוכננו להיות מוכרזים לשימור. הלב כואב לראות את הדברים הללו ,אמר דני. בתגובה לדבריו, אמרה, תמר טוכלר מנהלת המחוז של המועצה:" למועצה לשימור אתרי מורשת  יש מספר עובדים קטן ולכן אינה יכולה תמיד  למנוע דברים מסוג זה. ולכן יש חשיבות רבה למודעות ולמעורבות וערנות  הציבור  ולדיווח בזמן אמת על פגיעה באתרי שימור או במבנים בעלי ערך היסטורי או אדריכלי הראויים לשימור.
 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

בית שומאכר - מראשוני בתי המושבה הגרמנית בחיפה

  מוניציפלי/מקומי    |    נדלן /   הצטרפות ל-  VIP   אלי אלון   ●  עיתונאי ●  דוא"ל   ●  בלוג/אתר   ●  רשימות   ●  מעקב מועדון VIP להצט...