בית העלמין במשמר העמק [צילום:אלי אלון]
סיפורו של בית העלמין במשמר העמק
חבר הכנסת יעקב חזן, המשורר ע.הלל, מזכ"ל ההסתדרות ה-12 חיים הברפלד ,השופט משה טלגם , מבקר התיאטרון והמחול גיורא מנור, אשת התיאטרון שולמית בת-דורי, הפעילה הציונית ואשת הריגול רות קליגר עליאב -הם רק חלק מרשימת אישים יידועי שם בתחומי הפוליטיקה ,התרבות והחברה הקבורים בבית העלמין במשמר העמק.
מאת:אלי אלון
>"יהודית שפיצר נפלה בת תשע"
>לא פחות מחמישה חברי כנסת!
בפאתי קיבוץ משמר העמק, סמוך למערת הפלמ"ח שוכן בית העלמין של הקיבוץ. בית עלמין זה מגונן (מלשון גינון) ומטופח להפליא. הכיתוב על מצבותיו ברור ויפה. כאן כמעט לא תמצא מה שקיים בבתי קברות רבים בארץ-כיתוב מחוק ודהוי. מקום מכובד ומכבד הוא בית העלמין של משמר העמק.
בבית העלמין קבורים מייסדי הקיבוץ וחברי הקיבוץ לדורותיו אולם לא רק הם- בין הקבורים בו גם נפטרים שלא היו חברי הקיבוץ אך יש להם קשר משפחתי ואחר קרוב למשמר העמק.
"יהודית שפיצר נפלה בת תשע"
בסיור שערכתי בין שבילי ומצבות בית העלמין, צדה עיני במיוחד מצבת קבר של ילדה בת 9 ועליה הכיתוב הבא: "יהודית שפיצר נפלה ב-14.12.1948,בת תשע". בירור שערכתי העלה כי מאחורי קבר זה מסתתר סיפור מרגש: המדובר בילדה שנהרגה בהפצצה של מטוסים עירקיים על בית הילדים של משמר העמק בחנוכה בדצמבר 1948. נוסף לה נהרגו בהפצצה זו שני ילדים נוספים, עילית הורוביץ ואריה ברכות, ברכות אף הוא בין 9 במותו, היה בנו של רופא מכפר סבא ששלח את בנו למשמר העמק כי חשב שזהו מקום בטוח יותר. הקיבוץ כולו היה תחת האפלה ורק על בית הילדים, שהיה ועודנו בית קומתיים דלקו נרות חנוכה, המטוסים הפציצו את מה שכנראה חשבו לבסיס חיל האוויר רמת דוד.
יהודית שפיצר(שוהם) נולדה ביולי 1939 לשמואל ורבקה שפיצר במשמר העמק הוריה נמנו עם "חבר העובדים" במוסד-החינוכי. יהודית הייתה חניכת קבוצת "רימון" ומספרים כי הייתה " ילדה יפה ורגישה, אהבה תנועה וריקוד". השאירה הורים ואחות נאוה. אחיה עידית, נילי ודורון נולדו אחרי מותה.
.
לא פחות מחמישה חברי כנסת!
לא פחות מחמישה חברי כנסת קבורים בבית העלמין המשמר העמק ואלה הם: יעקב חזן, מרדכי בנטוב, מאיר תלמי ורעייתו אמה תלמי (שניהם היו חברי כנסת) וחבר הכנסת אמרי רון.
אחת מהדמויות הידועות הקבורות בבית העלמין משמר העמק הוא יעקב חזן (1899-1992) ממייסדי "השומר הצעיר", מנהיג "הקיבוץ הארצי" ומפ"ם ולידו קבר רעייתו ברטה. חזן היה חבר קיבוץ משמר העמק במשך כ-70 שנה . מחנך ומורה דרך ,חבר כנסת מקום המדינה עד 1973 ואחת הדמויות המרכזיות בקיבוץ הארצי ובציונות הסוציאליסטית.
לא רחוק מקברו של חזן שוכן קברו של מרדכי בנטוב (1900 1985) שהיה אף הוא ממייסדי "השומר הצעיר". בנטוב שכונה בפי מכריו "מיטק" נולד בוורשה להלנה ויוסף גוטגלד. היה עורכו של בטאון מפ"ם "על המשמר" חבר מנהלת העם מחותמי מגילת העצמאות, חבר הכנסת הראשונה עד החמישית ,שר השיכון ושר הפיתוח בממשלות ישראל. בתו אורה רון,אמנית המציגה יצירותיה בתערוכות שונות , היא אלמנתו של חבר כנסת אמרי רון (2013-1936) שאף הוא קבור בבית העלמין במשמר העמק.
חברי כנסת נוספים הקבורים בבית העלמין הם בעל ואשה: מאיר ואמה תלמי. מאיר תלמי יודקס (1909-1994)נולד בוורשא בפולין, עלה לארץ בשנת 1932 ,הצטרף כעבור שנה לקיבוץ משמר העמק , היה מזכיר הקיבוץ הארצי והמזכיר הכללי של מפ"ם וכן חבר כנסת בכנסות השמינית והתשיעית. על קברו נחרטו המילים: "חכם לב ממפלסי דרך בקיבוץ ובתנועה" .לידו נקברה רעייתו אמה לוין תלמי (1905-2004) - שהייתה ממקימי משמר העמק וכיהנה כחברת כנסת לפניו במשך 4 כנסות משנת 1955 עד 1969 ושימשה אף כסגנית יו"ר הכנסת. על מצבת קיברה נכתב "אשת חיל, אם ושליחת ציבור, אשת רוח וספר". אמה נולדה בוורשה ועלתה לארץ בהיותה כבת 20 לערך בשנת 1924, בנוסף להיותה חברת כנסת ופעילת ציבור הייתה גם סופרת, עיתונאית ועורכת. היא ערכה במשך שנים את "הדים" - כתב העת של "הקיבוץ הארצי" . בסוף שנות העשרים והשלושים פרסמה בעברית בביטאון השומר הצעיר בוורשה , ומתחילת שנות ה-30 - בעיתונות הארץ ישראלית ("דבר", "משמר", "דבר הפועלת", וכן בעיתונות ילדים). בן ספריה : "בין גבולות" (1944), "תיל על הדנייסטר" (1945) , "לעת אוהלים, פרקי קיבוץ" (1949) , "עמוד החשמל במבוכה" (1941), "פורים באלול" (1954), בנשור העלווה (1981), שמעון יורין וחבריו: אדם באפלה (1985) ועוד .אמה האריכה ימים ונפטרה והיא כמעט בת 100.
אנשי תרבות וחברה ידועי שם
שורה ארוכה של אנשים יידועי שם בתחומי התרבות ואמנות והחברה קבורים בבית העלמין במשמר העמק הנה כמה מהם: הסופר והמשורר וגם אדריכל הנוף הלל עומר (ע. הלל) ,איש התיאטרון ומבקר המחול גיורא מנור, המורה למוזיקה ומנצח המקהלות בנימין עומר, המשורר עמנואל לין, החלילן יחיעם פלד, המורה והבלשן אברהם אברונין , מזכ"ל ההסתדרות ה-12 חיים הברפלד, השופט משה טלגם, אשת התיאטרון שולמית בת-דורי ,פעילת העלייה ואשת הריגול רות קליגר עליאב ,איש הכדורסל יואש אזוב, איש החינוך ישעיהו (שייק) בארי איש המודיעין אל"מ יגאל תלמי ואיש הקומנדו הימי סרן שי שוהם.
קברי המשורר ע. הלל עומר ורעייתו ציפורה
הלל עומר- ע. הלל (1990-1926)היה סופר, משורר ואדריכל נוף. נודע בשם העט ע. הלל, הוא בנו של המוזיקאי והמלחין בנימין עומר . ע. הלל זכה בשורה של פרסים ספרותיים ובהם: פרס יעקב פיכמן (1986),פרס זאב לספרות ילדים ונוער על מפעל חיים (1987) ובעיטור אנדרסן על ספרו "ענן ביד"(1990).בתו נולי עומר היא שחקנית קומיקאית וסטנדאפיסטית מהצמד דבי ונולי .
גיורא מנור (2005-1926) היה במאי תיאטרון ומבקר תיאטרון ומחול בעיתון "על המשמר" ובגלי צה"ל .מנור נולד בפראג שבצ'כיה בשנת 1926. עלה לארץ בהיותו בן 13 והצטרף אל דודו ודודתו גדעון ורחל מנור בקיבוץ משמר העמק. הוריו ואחותו נשארו מאחור ונספו .גיורא היה ממקימי להקת הנח"ל ושימש מפקדה .בהמשך היה מיוזמי הקמת " תיאטרון בימת הקיבוץ" תיאטרון התנועה הקיבוצית.
בנימין עומר ("חתולי") אביו של המשורר ע. הלל נולד בפולין בשנת 1902 לצבי וחנה קוטוביץ .עלה לארץ ב1920.היה מוזיקאי ומלחין , מורה למוזיקה ומנצח מקהלות , בן השאר לימד והדריך וניצח על מקהלות במוסד החינוכי במשמר העמק. שכל את בנו אסף שנפל בעת שירותו הצבאי בשנת 1951
עמנואל לין (1985-1901) (לנקובסקי),היה משורר ששירו הידוע ביותר הוא 'שיר השומר' ('מעל המגדל סביב אשקיפה'). שיר זה נכתב ב-1938 והולחן על ידי חברו, גם הוא איש משמר העמק, בנימין עומר (אביו של המשורר ע. הלל).. עמנואל לין נולד בבסרביה עלה עם משפחתו לארץ בשנת 1919. בשנת 1922 הצטרף למשמר העמק ועבד במשך שנים רבות כיערן מטעם הקק"ל. בנוסף לכתיבת שירה ניגן במנדולינה באירועי תרבות . אחיינו של עמנואל הוא חבר הכנסת לשעבר אמנון לין.
אברהם אברונין (1869 – 1957 ) היה מורה בלשן וסופר נולד ברוסיה ליעקב ולנחמה אברונין בצעירותו למד בחידר ובישיבות בהמשך הפך למורה לעברית ופרסם מאמרים בעיתונים שונים בנושא הלשון העברית. נישא לשמחה פריידל מאירסון, פעילה ציונית. עלה לארץ ישראל בשנת 1910 והשתקע בתל אביב. בארץ הוסיף ללמד את הלשון העברית, והיה מורה בבתי ספר בתל אביב, בהם בית הספר "אחד העם", עד פרישתו לגמלאות. אברונין היה חבר ועד הלשון העברית השתתף בייסוד ובעריכה של כתב-העת ללשון "לשוננו". ילדיו בנימין ארנון וציפורה התגוררו במשמר העמק.
יחיעם פלד היה חלילן, חבר התזמורת הסימפונית ראשון לציון. נפטר בשנת 2013 בגיל 67.שירת בלהקת הנח"ל לצדם של שלום חנוך, ששי קשת, וחנן יובל. השתתף כנגן בהרכבי נגנים במופעים שונים ובניהם עם יוסי בנאי ובתכניות "קול ישראל" על קברו נחרטו המילים "אהוב חד מחשבה ומלא הומור ,לא יוצא מהבית בלי חליל".
חיים הברפלד (2002-1931) היה מזכ"ל ההסתדרות העובדים ה-12 וכן יו"ר ההתאחדות לכדורגל. הברפלד נולד בצ'כיה ועלה בהיותו כבן כשנתיים בשנת 1933 עם משפחתו לראשון לציון. למד בפנימית בן שמן ושירת במלחמת השחרור בחיל התותחנים. לאחר שחרורו היה אזרח עובד צה"ל בצריפין ושימש חבר בארגון עובדי צה"ל. בהמשך היה חבר בהנהלת ההסתדרות העובדים הכללית וכיהן כמזכ"ל ההסתדרות בשנים 1994-1992 הוא החליף בתפקיד את ישראל קיסר ,כמו כן שימש יו"ר ההתאחדות לכדורגל. על שמו אצטדיון הברפלד בראשון לציון. על קברו נחרטו המילים: איש של אנשים, הטביע חותמו על ציבור העובדים כי כולנו ריקמה אנושית אחת".
השופט משה טלגם (2004-1930) נולד בפנמה עלה לארץ בשנת 1932 .בצה"ל שירת כקצין מודיעין . כיהן כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב. נפטר בנובמבר 2004 לאחר מחלה קשה.
רות קליגר עליאב (1910-1980) הייתה פעילה ציונית חברה במוסד לעליה ב'. נולדה כרות פולישוק בקייב ברוסיה .בשנת 1934 עלתה לארץ ישראל ב- 1935 התיישבה במשמר העמק עם בעלה עמנואל קליגר בהמשך עזבה את הקיבוץ. היא עסקה בהעפלת עולים ארצה במשימות ריגול במצרים ובפעילויות ציוניות נוספות. כתבה ספר זיכרונות בשם "המפלט האחרון" שזכה בשנת 1977 בפרס יצחק שדה לספרות צבאית.
שולמית בת-דורי (1904 –1985) הייתה במאית, מחזאית ושחקנית ומייסדת תיאטרון הקיבוץ. שולמית נולדה בוורשא בתם של הלנה ויוסף גוטגלד. היא אחותו הצעירה של מי שהיה ח"כ ושר בממשלות ישראל מרדכי בנטוב הקבור אף הוא במשמר העמק. שולמית למדה בגימנסיה פולנית ובאוניברסיטת וורשה ונחשפה למוזיקה קלאסית, תיאטרון ומחול. עלתה לארץ בשנת 1923 עם קבוצה מ"השומר הצעיר" והצטרפה לקיבוץ משמר העמק והדריכה בו חוג דרמטי. בשנת 1925 כתבה וביימה את המחזה הראשון שלה בארץ, "לחם", שעסק בבעיותיהם של הפועלים. בהפקה הופיעו עשרות מחברי הקיבוץ. שולמית הייתה פנמיסטית בהשקפת עולמה וטענה כי על הנשים לעבוד במקצועות שנחשבו לגבריים כדי להגיע למעמד שווה. היא התעקשה לעבוד כטייחית. בשנת 1925 יצאה יחד עם בן זוגה, יעקב חזן, לשליחות מטעם התנועה באירופה, ובוורשה. בשנת 1930 נסעה ללמוד תיאטרון ומחול בברלין: בשנת 1934 חזרה לארץ, והחלה לשחק בתיאטרון המטאטא. בהמשך הקימה את להקת התיאטרון של הקיבוץ הארצי.
בשנת 1939 נישאה בת-דורי לראובן זיו (וייס). לזוג נולדו בן, יורי (1943–1949) ובת, אורנה (1945). ב-1949 נהרג בנה יורי בתאונת דרכים והוא בן7 בלבד. עד יום מותה נשאה את כאב האסון ויש הטוענים כי האסון השפיע רבות על חייה ויצירתה של בת-דורי. בת דורי ביימה והמחיזה הצגות רבות ואירועים מיוחדים הן במסגרות קיבוציות והן בתיאטרונים כמו האוהל והקאמרי. בת-דורי נפטרה בפברואר 1985 במשמר העמק לאחר מחלה קשה. הותירה אחריה את בעלה ראובן זיו (1917–2004), שהיה במשך שנים רבות איש חברת "אגד" ואת בתה אורנה ספיר-קם.
קבריהם של ישעיהו בארי "שייק" ורעייתו השניה אלישבע. רעייתו הראשונה היתה הסופרת נעמי פרנקל
ישעיהו בארי (1999-1905) שכונה בפי מכריו "שייק" היה ממייסדי משמר העמק ופעיל ב"קיבוץ הארצי" דמות מרכזית בחיים הציבורים בקיבוץ. היה מזכיר הקיבוץ מדריך מורה ומחנך. שימש מזכיר ארגון מגדלי הירקות .היה בעלה הראשון של הסופרת נעמי פרנקל ונולדו להם שתי בנות. אחרי שנים נפרדו וישעיהו נישא לאלישבע.
קבר יואש אזוב "כדורסלן, רפתן, אדם ושירתו באמצע נפסקה".[צילום א. אלון]
יואש אזוב (1993-1936) בנם של ראשוני קיבוץ משמר העמק משה ופולה אזוב, היה כדורסלן בקבוצת משמר העמק בשנות ה-50 וה-60. לאחר שפרש ממשחק עבר לאימון. על מצבת קברו המרשימה ביופייה ובעיצובה נכתב :"כדורסלן, רפתן, אדם ושירתו באמצע נפסקה".
יגאל תלמי :חכמתו גדולה כמעשיו מעשיו יפים כנשמתו" [צילום:אלי .אלון]
אל"מ יגאל תלמי (1934-2001) בנם של חברי הכנסת מאיר ואמה תלמי ,היה קצין המודיעין של פיקוד דרום וראש מחלקת מודיעין שדה, בעל עיטור מופת על חלקו במבצע צבאי בשם "מבצע ירקון" –מבצע סיור עומק שערך צהל ביוני 1955, במסגרת ההיערכות לקראת מבצע קדש. לאחר שחרורו כיהן כמנכ"ל תמה במשך מספר שנים.על קברו נחרטו המילים:חכמתו גדולה כמעשיו מעשיו יפים כנשמתו".
סרן שי שוהם ( 1951-1975) בנם של גרשון והדסה (דשה) שוהם. ממייסדי קיבוץ משמר העמק. נולד גדל והתחנך במשמר העמק. מוסיקאי מוכשר וספורטאי מצטיין. למד בבית-הספר היסודי שבקיבוצו וסיים לימודיו בבית-הספר התיכון שבמוסד החינוכי 'שומריה' במשמר-העמק. התגייס לצה"ל בשנת 1969 שירת בקומנדו הימי . נפל בעת שירותו ב-10 אוקטובר 1975 שבועיים בלבד לפני שחרורו מצה"ל. השאיר אחריו הורים ושתי אחיות וחברה לה עמד להינשא.
מלבד אנשים ידועים ומוכרים מי יותר מי פחות , קבורים בבית העלמין משמר העמק נפטרים אלמונים יחסית שהיו ממייסדי הקיבוץ ומבוניו ומאחוריהם סיפורי חיים מרתקים ומעניינים וגם עשיה רבה . בגלל קוצר היריעה אי אפשר לכתוב על כולם ולספר את סיפורם. ראיתי לנכון להזכיר בשורות הבאות כמה מהם:
זאב צלנוב (1905-1937) בנם של יחיאל ורבקה נולד במוסקבה עלה לארץ ב1921 .נהרג לאחר שנפצע מגיחת פר בעת שטיפל בו בן 32 במותו
קברו של החלוץ זאב צלנוב במשמר העמק: ננגח על ידי פר ומת [צילום: אלי אלון]
ראובן שפירא ( 1912- 2001 ) עלה לארץ ב1939 במשך שנים רבות היה מורה מחנך ובהמשך מפקח בבתי ספר. רעייתו בהירה שפירא (1998-1914) ילידת צכיה הקבורה לידו נפצעה פציעה קשה במלחמת השחרור בקרב על משמר העמק מידי צלף ערבי בעת פינוי ילדי שומריה ליער . היא השתקמה אבל צלקות הפציעה נותרו בה עד יום מותה.
קברם של המחנך ראובן שפירא ורעייתו בהירה שפירא [צילום אלי אלון]
חוה לין- לנקובסקי (1984-1900 ) בת טוביה ושרה לבית פוקס נולדה בפולין. עלתה לארץ הצטרפה למשמר העמק ועבדה כגננת וחינכה קבוצות רבות של ילדים ונוער במשמר העמק. בנה הוא חבר הכנסת לשעבר אמנון לין.
אברהם גולדשלגר (1938-1902) נולד בגליציה שבפולין לברוך ובלומה גולדשלגר, מראשוני משמר העמק בשנת 1929 הקים את הרפת וריכז את הענף. הוא בנה משפחה עם רוזה ונולדו ילדיו עוזי וצבי. הוא היה מוכתר הקיבוץ ודאג לטפח יחסי שכנות טובה עם ערביי הסביבה. אברהם גולדשלגר נרצח ע"י ערבים ממארב , בעת שהלך בשביל הצר בוואדי, בדרכו לביתו, מג'וערה למשמר העמק, ביום, 28.2.1938. בן 36 היה בנופלו.
קברו של המשורר עמנואל לין (מעל המגדל אשקיפה") ולידו קבר רעייתו רחל [צילום אלי אלון ]
פייבוש שרגאי (1904-2008) נולד בשנת .1904 בוורשה שבפולין, עלה לארץ בשנת 1920 בהיותו בן 16. עבד בניפוץ חצץ בכביש טבריה-צמח, עבד בבניין בתל אביב ובפרדסי פתח תקווה.מראשוני משמר העמק
בשנת 1921 הצטרף לקיבוץ ב', שהיה בנהלל ועבר עם הקיבוץ לעפולה.פיבוש עזב את הקיבוץ ועבד כאיש במה בתיאטרון "האוהל" ואחר כך בתיאטרון "הקומקום".כשהקיבוץ היה בעפולה חזר פייבוש לקיבוץ ,והיה בקבוצה שנשלחה לאבו-שושא.בשנת 1929 יצא בשליחות השומר הצעיר לפולין, ושם הכיר את רעייתו אבקה (1907-1998).אבקה עלתה לארץ והצטרפה לקיבוץ. יחד הקימו משפחה ונולדו ילדיהם: שאול ועדה.שנים רבות שימש גזבר הקיבוץ היה איש תרבות ונודע באהבתו לתיאטרון: כתב פיליטונים ומערכונים והיה בין מקימי הלהקה הדרמטית..נפטר ב- 3.8.1994.בן 90 היה במותו.
פייבוש שרגאי ורעייתו אבקה שרגאי [צילום:אלי אלון]
עוד בן הקבורים בבית העלמין במשמר העמק:
משה מולצ'דסקי בן רייזל ואייזיק מולצ'דסקי משה נולד בוורנוב, פולין בשנת 1911 עלה לארץ ב – 1935 הגיע ישר לקיבוץ.היה בין הנוטרים הראשונים במשמר העמק, עבר קורסים בהגנה ומילא תפקידי הדרכה. ניהל את ענף המספא בקיבוץ משה שם קץ לחייו ב – 25.10.1939 הוא השאיר אחריו מכתב קצר בו אמר: דרך היתה לי בחיים, ולא עמד בי הכח לצעוד בה.....הותיר אחריו הורים – רייזל ואיזיק, ואת אחיו – אברהם.
שאול גלבוע, בן רחמים ופרידה נולד ב 14.2.1946, במשמר העמק.התחנך בקבוצת "אלומה" ובמוסד "שומריה" בקבוצת "עומר".ובשנת 1963 התגייס לחיל האוויר והיה טייס קרבי. נהרג ב-21.3.1969, כאשר מטוסו נפגע בשמי ירדן במהלך פעולה קרבית.לאחר מותו הועלה לדרגת סרן.בן 23 היה בנפלו.השאיר את הוריו פרידה ורחמים ,אחיו הלל ורפי ואחותו שרה.
עודד הרפז ,בנם של שפרה ושלמה הרפז נולד בהרצליה בשנת 1934 בשנת 1942, כשהיה בן 8, הגיע עם אמו ואחיו למשמר העמק והצטרף לקבוצת "סנונית",בשנת 1951 התגייס עודד לצה"ל והיה טייס בטייסת קלה.בתום שירותו הצבאי חזר לקיבוץ, עבד במטע, וסיים, בהצטיינות, לימודי חקלאות ברחובות.עודד נישא לשולה לבית משפחת ישי ונולדו: גיא, טלי, זיו ורותם.עודד עבד כטייס ריסוס ובמטע האבוקדו בקיבוץ. בשבת 24.9.1977 פקד את המשפחה אסון נורא , עודד ובנו גיא נהרגו בהתרסק מטוס הפייפר, שהטיס עודד מעל שדות העמק.בן 43 היה עודד במותו.
בית העלמין משמר העמק
סיפורו של מקום: בית העלמין במשמר העמק חבר הכנסת יעקב חזן, המשורר ע.הלל, מזכ"ל ההסתדרות ה-12 חיים הברפלד, השופט משה טלגם, מבקר התיאטרון והמחול גיורא מנור, אשת התיאטרון שולמית בת-דורי, פעילת העלייה ואשת הריגול רות קליגר עליאב - הם רק חלק מרשימת אישים יידועי שם בתחומי הפוליטיקה, התרבות והחברה הקבורים בבית העלמין במשמר העמקאלי אלון | לסיפור המלא
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה