יום שישי, 3 ביולי 2020

כינוס לציון 100 שנה להולדת המשורר יעקב אורלנד בבר אילן

  • ''

  • מימין: פרופ' רות וולף-מונזון, המח' לספרות עמ"י, הפזמונאית שמרית אור ופרופ' יפה זילברשץ, המשנה לנשיא האוניברסיטה  [ באדיבות דוברות האוניברסיטה צילום: יוני המנחם ]  


  • כינוס לציון 100 שנה להולדת המשורר יעקב אורלנד בבר אילן

    "בהיר וגבוה כזמר" זהו שמו של כינוס לציון 100 שנה להולדת המשורר יעקב אורלנד. שנערך היום (30.12.14) ב"אולם מינץ" באוניברסיטת בר- אילן מטעם  המחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטה. 

 

מאת:אלי אלון

  •          

  • יעקב אורלנד נמנה עם עמודי התווך של השירה העברית במאה ה-20 ויצירתו הספרותית שזורה בחיי התרבות הארץ-ישראלית למן תקופת היישוב ועד לדור המדינה. יצירתו מרובת הפנים כוללת שירה לירית, שירי זמר, מחזות, תרגומים בסוגות שונות ומשפות שונות, כתיבה לבימה הקלה וכתיבה לילדים באוניברסיטת בר אילן נערך  כינוס לציון 100 שנה להולדתו  מטעם  המחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטה. 

  • " אורלנד הינו מאושיות התרבות החשובות בישראל "
    בכנס השתתפו ראשי האוניברסיטה ,מרצים סטודנטים וקהל אורח. במסגרתו נערכו מספר הרצאות לפנכם תמצית חלק מההרצות :

  • פרופ' יפה זילברשץ, המשנה לנשיא אוניברסיטת בר-אילן עמדה על חשיבותו של המשורר "יעקב אורלנד הינו מאושיות התרבות החשובות בישראל בעת החדשה. פיזמוניו הפכו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית המתחדשת החל משנות השלושים של המאה הקודמת, והם שגורים עד היום בפי כל. מי לא מכיר את "היו לילות", "אני נושא עימי",שיר הבוקרים" (ערבה, ערבה אין קץ..), "שלכת" (עמוק, עמוק העצב בעיניים..) "מיהו המיילל ברוח", "שני שושנים" ועוד רבים רבים אחרים. תחום עשייתו הספרותית של יעקב אורלנד היה רחב הרבה יותר, אך למרבה הצער עיסוקיו האחרים והלא פחות חשובים משירי הפזמון לא זכו להכרה והערכה ראויה בציבור, למרות הפרסים הרבים שקבל על מכלול עבודתו.

    פרופ' זילברשץ הוסיפה "אני גאה לספר כי אוניברסיטת בר-אילן הכירה כבר לפני זמן רב בחשיבות יצירתו של אורלנד ושניים מהפרסים הרבים בהם עוטר במשך השנים ניתנו לו על ידי האוניברסיטה: "פרס ניומן" על מפעל חיים בשירה ניתן לו על ידי סנט האוניברסיטה ב-1998, ו"פרס עקביהו" על ייחודה ואיכותה של שירתו הלירית ניתן לו ב-2000 על ידי המחלקה לספרות ישראל של בר-אילן.
    זאת ולא רק זאת, באוניברסיטת בר-אילן בחר המשורר לשכן את האוצרות המגוונים של יצירתו לצרכי מחקר ושימור.
    "אך טבעי שהכנס המרכזי העוסק במאה שנה להולדתו מתקיים באוניברסיטה. בכנס זה אנו עושים צעד נוסף בהכרה הראויה למכלול עבודתו של יעקב אורלנד. בניצוחה של פרופ' תמר וולף-מונזון מהמחלקה לספרות עם ישראל של אוניברסיטת בר-אילן שיזמה וארגנה כנס זה, ואשר מונוגרפיה שכתבה על אורלנד תצא לאור בקרוב, ובעזרתם של משפחת אורלנד וכלל משתתפי הכנס, תועלה על נס רוחב דמותו ומכלול עשייתו. לא רק בשירי זמר המוכרים לכולנו ידובר כאן, אלא גם בכתיבתו הלירית והאפית, בתרגומיו לשירה ממיטב הספרות האנגלית, האמריקאית והיידית, במחזות הרבים שכתב ובאלו שתרגם".

    הפזמונאית  שמרית אור, בתו של יעקב אורלנד קראה שיר שכתב אביה אודותיה ואמרה "הגיעה העת לזהות את השפעתו העניפה של אבי, המשורר יעקב אורלנד, בכתיבתם של הפזמונאים הגדולים שקמו לנו במהלך הדורות. אישיותו הסוחפת והמרתקת וקסם  כתיבתו ושליטתו הבלתי מושגת ברובדי השפה העברית, השאירו בי את חותמם לעד. ממעיין הכישרון שלו ינקתי את אהבת השפה, אני ובני דורי. השפה הזאת שכל כך חסרה לנו עכשיו,כי אין עוד שירים כאלה״.שמרית סיפרה כי כיום קשה להשיג את כתבי אביה אפילו לא אצל סוחרי יד שניה.ובפנותה לאנשי בר אילן ולאנשי הספרות והזמר שנכחו באולם,  אמרה -רמזה כי ראוי שמישהו יקח את העניין לתשומת ליבו .

    פרופ' תמר וולף-מונזון המנהלת את ארכיון יעקב אורלנד במחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר-אילן, אשר יזמה וארגנה את הכינוס אמרה "הכינוס, שאופיו בין-תחומי, מבקש לגעת במכלול ההיבטים של יצירתו של אורלנד: שירתו הלירית של אורלנד ומאפייניה, מקומם של שירי הזמר במכלול יצירתו, יחסי טקסט ולחן, לשון השיח הייחודית לאורלנד ומאפייני עבודתו כמתרגם למבוגרים ולילדים". עוד הוסיפה פרופ' וולף–מונזון כי "הקדשת הכינוס המחקרי כולו רק ליצירתו של אורלנד, תוך התייחסות לסוגות השונות שבהן יצר מבטאת ניסיון למצֵב את אורלנד מחדש במפת הספרות העברית ולהעלות על נס את תרומתו רבת החשיבות לתרבות העברית ולהתפתחותה, בפרק הזמן שבין ראשית יישוב להקמת המדינה.

    בכינוס הרצו , חוקר הזמר העברי אליהו הכהן , ד"ר דן אלמגור, ד"ר אורי לשמן, ד"ר אבי בר איתן, פרופ' תמר סוברן, הסופר יהודה אטלס וד"ר עמינדב דיקמן ונוספים. 


  • סייעה בארגון והפקת האירוע ד"ר טלילה אלירם מי שמפיקה את הכנס הנערך מידי שנה בבר אילן "מי אני שיר ישראלי" ד"ר אלירם  היתה יו"ר המושב בכנס שדן בשירי הזמר של יעקב אורלנד.

    משירי יעקב  אורלנד  השמיעו (חלקם בעיבודים חדשניים ועדכניים) :  שיר  מונזון ושלו אדרי , מאי ישראלי-לשמן , ושלישיית 'טווס  הזהב' - אריה בורשטיין, חיה ליבני ואייל באט.

  • לקראת סיום הכנס  הושמע בקולו של מוני אמרליו יתכן שבהשמעת בכורה שיר חדש שהלחין למילותיו של יעקב א

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

25 שנים להקמת בית הפלמ"ח

                                        25 שנים להקמת בית הפלמ"ח ביקר כתב וצילם" אלי אלון בית הפלמ"ח בשכונת רמת אביב בתל א...